Lange kilometers

Lange kilometers

Donderdag 21 juli

Letterlijk met open armen worden we ontvangen door Sølvi, onze gastvrouw van vanavond. Lekker zo’n bezwete pelgrim tegen je aan, maar dat kan haar blijkbaar niet deren. We zijn op een authentieke Noorse plek terecht gekomen. We zien diverse gebouwen, alle met hoge begroeiing op de daken. In één van de huisjes slapen we. Alles ruikt hier naar hout en ademt de sfeer uit van de vorige eeuw of misschien wel de voorvorige eeuw. In een ander gebouw is onze huiskamer/keuken/badkamer met toilet. En alles ziet er gezellig uit met vele kleurrijke kleden op de vloer en aan de wand. En ook nog eens zo verzorgd en schoon! Sølvi heeft een heerlijke schotel pasta met eigengemaakte tomatensaus en gehakt voor ons klaargezet in de koelkast. We hoeven het alleen nog maar op te warmen.
En dan nog de locatie… vol uitzicht op de Mjøsa!

Dit vormt een geweldige afsluiting van een topdag waarin we 28 kilometers hebben afgelegd. Vanwege het grote aantal kilometers waren we al voor 8 uur aan de wandel onder een bewolkte lucht. Ondanks de bewolking is de temperatuur zeer aangenaam en het duurt dan ook niet lang of ik loop naast een “wandelende douche”. Leo’s pet drupt met elke stap die hij neemt.
We hebben de lange afstand opgedeeld in brokken van zo’n 7 km. Dat maakt het traject meer behapbaar. Onze 1e stop is bij de staafkerk van Veldre, een relatief nieuwe kerk (1996), omdat de oorspronkelijke is afgebrand. We zetten daar een stempel, zoeken een geocache en rusten er wat uit.
Vanuit de kerk van Veldre loopt de ‘praestveien’ = priesterweg naar de kerk van Ringsaker, 12 km verderop. Dit was vroeger het dagelijkse traject van de priester van Ringsaker die ook de parochie van Veldre onder zijn hoede had. Voordat we bij de kerk van Ringsaker aankomen passeren we Restaurant Kvarstad Sjokolade. Wow, da’s een hele aangename verrassing voor een chocoladeliefhebster als ik🙂. Een extra pauze met een heerlijk stuk chocolade, melkchocolade met hele kleine stukjes drop – een aanrader!
We passeren de Tokstadfurua, een meer dan 500 jaar oude den. En ook daar houden we even halt.
Onze lunch gebruiken op een bankje bij de kerk met begraafplaats van Ringsaker, met weids uitzicht op het grote meer. Dit keer geen grasmaaier die de rust verstoort. De kerk is zowaar open, dus kunnen we met eigen ogen aanschouwen dat zich in deze kerk ook een beeldje van de apostel Jacobus bevindt. Deze is in 1999 uit Santiago de Compostela hierheen gebracht. Mooi hoe deze pelgrimswegen zich hier verenigen.
Via o.a. een bosrijk pad klimmen we uiteindelijk naar onze eindbestemming voor deze dag: Ringli.

Vrijdag 22 juli

We gaan weer verder met de klim waar we gisteren gebleven waren. Veel asfalt en grusvei vandaag. Dat is wel gunstig want bij elke stap die ik neem voel ik een pijnsteek in mijn hielen. En hoe egaler de weg is, des te beter ik mijn voet weg kan zetten.
We lopen hoog boven het meer en dat geeft een schitterende kijk erop vanaf zo’n hoogte. Het valt ons op dat er veel bankjes staan voor de vermoeide pelgrim, soms zelfs met een kan vers water. De wandeltemperatuur kan niet beter: de thermometer tikt net de 20 graden niet meer aan (einde middag). Op een zeker moment is het nog 3 km naar Brøttum, het plaatsje waar een kleine supermarkt is. Beiden hebben we het gevoel dat dit wel 30 km is, zo lang duurt het. Ook dat hoort bij dag in, dag uit wandelen. De ene dag gaat het vanzelf, de andere dag kruipen de kilometers maar langzaam voorbij.
Tegenover de supermarkt staat een kerk met begraafplaats, onze favoriete lunchplek. Met een speciaal voor ons vers afgebakken notenspijsbroodje doen we weer wat energie op, terwijl het gonst van de hommels in de lindebomen die om het kerkhof heen staan.
Rond half 5 komen aan bij Johannesgården, een groot huis in de middle of nowhere, mét meditatieruimte. Die hebben we in deze van zichzelf rustgevende omgeving niet nodig …

Dankbaar voor:

  • de uitvinding van Compeed (ook op mijn linkerhiel zit nu een blaar😞 )
  • dat Leo volledig ongeschonden voeten heeft
  • de gratis koffie/thee in de supermarkt terwijl we wachten op onze koek
error: Content is protected !!