Uitdagingen

Maandag 07 mei

Rond 8 uur verlaten we het aardse paradijs in Bert. We starten direct met een klim. Het is 13 graden en dat loopt heerlijk. We ervaren duidelijk het effect van een dag rust; we lopen weer als een speer. We lopen anders naar Arfeuilles dan gepland. In verband met onze beperkte brandstof kiezen we voor de meest directe weg, toch nog altijd een kleine 24 kilometer. De temperatuur gaat met grote sprongen omhoogen rond het middaguur zitten we al weer tegen de 30 graden.

Tegen 15 uur melden we ons bij de Accueil van de gite van Arfeuilles. We krijgen meteen een voorbereid diner mee, die we in de gite op kunnen warmen: sla, paëlla, brood met kaas en een crème caramel met daarbij een flesje bier. De caramelsaus is een eigen leven gaan leiden, dus alles plakt aan elkaar. Het brood eten we meteen nog als aanvulling op de lunch.

Op mijn reactie dat ik geen bier lust, biedt mevrouw meteen aan om voor mij iets anders te halen. Ze moet haar zoon nog ophalen in Lapalisse (het stadje met de grote Intermarché) en wil voor mij wel een fles frisdrank meenemen. Wat een mooi gebaar weer!

Hier in het schilderachtige Arfeuilles is de volledige middenstand vertrokken, op de bakker na. Maar het is maandag en dan is de bakker gesloten. Dit in tegenstelling tot de zondag, dan zijn ze in ieder geval ‘s morgens geopend.

Leo doet het verder rustig aan en Ellen trekt de wandelschoenen weer opnieuw aan voor een rondje geocachen. Die liggen er hier genoeg.

‘s Avonds na het eten sluiten we af met 2 potjes Rummikub en daarna gaan de oogjes weer toe.

Dinsdag 08 mei

Om half 7 uit de veren, want we willen op tijd vertrekken. Het is vandaag weer een Franse feestdag, dus we moeten uiterlijk om 12 uur in Saint-Clément zijn voor inkopen bij het supermarktje. Althans, dat denken we…

De bakker in Arfeuilles zou om 7 uur open moeten zijn, maar wij staan om 07:15 uur voor een gesloten deur. Het zal toch niet waar zijn… ? We kloppen op de deur, want we ruiken vers gebakken brood. Gelukkig, de bakker doet open. Hij verkoopt alleen brood, geen beleg. Ons ontbijt wordt dan een croissantje en een pain au chocolat en voor de lunch een baguette zonder beleg.

Vanaf de eerste meter die we lopen is het klimmen geblazen. Zo’n 300 m, van 400 m naar 700 m. Dit levert prachtige vergezichten op. Een heerlijk zonnetje en een klein fris briesje maken dat het lopen ons goed af gaat. Het enige dat toch wel wat aan en tussen ons begint te vreten is de voortdurende onzekerheid over ons eten en drinken. Ik pleeg veel telefoontjes. En bijna net zoveel blijven er onbeantwoord…

Voor vandaag zitten we in ieder geval goed, heel goed zelfs! We eten en slapen bij Elly en Marcel. Ze zijn vanuit Nederland naar Frankrijk geëmigreerd en runnen daar nu Auberge du Précontent. Dit emigratieproces is destijds opgenomen voor ‘Ik Vertrek’. Toen ik zondagavond de reservering maakte hebben we meteen (met een zwak WiFi-signaal) de uitzending van 13/12/2014 teruggekeken.

We weten iets voor 12 uur Saint-Clément te bereiken. Er is een bar-restaurant en een bakker. De bakker (en meteen kleine kruidenier) heeft geen beleg, dus kopen en eten we er een belegd broodje op zijn  kleine buitenterras en nog een zoet mondje na. Het smaakt ons heerlijk. Aan de horizon beginnen zich mooie wolken te vormen die onweer aankondigen.

Auberge du Précontent ligt 10 km buiten onze route, en Elly komt ons ophalen met de auto. Voordat we naar de auberge afreizen brengt ze ons eerst naar een stadje met een geldautomaat, want de bodem van onze contante geldvoorraad is in zicht. Onder kleine lokale middenstanders en gemeentes gaat praktisch al het geldverkeer contant (of met cheques). Zo, die doorn is alvast uit onze teen.

Inmiddels hebben we na heel veel bellen voor morgen een plekje in de gemeentegite van Lavoine weten te bemachtigen.

Bij aankomst in de auberge krijgen we eerst op het terras een drankje aangeboden, nog lekker in het zonnetje. De lucht wordt allengs donkerder. Na het douchen komt de regen met bakken uit de hemel. Zulke harde regen die op de weg terugstuitert. Niet boven ons maar in de verte zien we bliksemschichten en horen we gerommel. Maar wij zitten behaaglijk binnen! Voor het eerst sinds we weg zijn raak ik een piano aan. Fijn om weer eens te kunnen spelen. Marcel heeft een heerlijk diner bereid. Samen met hen brengen we al dinerend gezellig de avond door. Top!

Woensdag 09 mei

We zijn in de wolken! Figuurlijk, omdat we zo’n fijne overnachting hebben gehad en letterlijk, omdat het zicht om ons heen heel erg beperkt is gedurende de hele dag. Dat scheelt in temperatuur een jas!

Aan het einde van gisterenmiddag is het ons gelukt een catering te regelen voor ons avondeten en ontbijt en lunch voor morgen.

Omdat we het rustig aan kunnen doen vertrekken we wat later. Rond half 11 worden we door Elly weer in Saint-Clément afgezet, op de plek waar we gisteren opgehaald zijn.

Het is een korte afstand vandaag, een kleine 18 kilometer. Wel veel hoogtemeters. Ons hoogst bereikte punt vandaag zit op bijna 1.000 meter. We hebben aangegeven rond 17 uur bij het gemeentehuis in Lavoine te zijn. En om de tijd goed in te vullen bezoeken we een trail geocaches, dat exact langs ons pad loopt. We weten ze allemaal te vinden, de één wat sneller dan de ander. De geocaches zitten verstopt bij windmolens, niet bepaald kleine jongens die je over het hoofd ziet. Maar vandaag horen we ze alleen, in de laaghangende bewolking zijn ze nauwelijks zichtbaar. En dat terwijl we er op enkele meters er vanaf staan.Tegen 17 uur komen we aan in het kleine dorpje Lavoine. We worden al opgewacht door een meneer (misschien was het de burgemeester zelf wel), die ons voorgaat naar de gite. Wow, wat een leuke gite! Alles is aanwezig, totaan een televisie toe en de verwarming doet het. En we worden nog enthousiaster als we zien wat er in het keukentje klaar staat aan eten voor ons. Geweldig!

Dankbaar voor:

  • dat de mevrouw van de Accueil in Arfeuilles een fles frisdrank wilde halen
  • Elly ons met de auto kwam halen en brengen
  • dat we van Marcel beleg kregen voor ons brood voor de lunch
  • de gemeente Lavoine voor de gratis ter beschikking stelling van hun gite
  • het geocacheparadijs in dit gebied
  • dat ik altijd zo goed opgelet heb bij het vak Frans (vandaag exact 32 jaar geleden deed ik daarin VWO-eindexamen)