Sociale gastheren

Hoe klein kan de wereld zijn… Andrea is een enthousiast zeiler en kent de Nederlandse Oesterdam! Het is een man met een groot sociaal hart. Het avondeten is op donativobasis geweest. Dus elke pelgrim geeft wat hij kan missen of wat hij wil geven. Aan Clara en Anna, die naar Santiago de Compostela lopen, heeft hij de maaltijd geschonken. Een hele mooie uitvoering van het draagkrachtprincipe.
Vandaag starten we met onze regenjas aan. De bewolking hangt laag. Het is vooral miezerregen dat valt. De herfst lijkt langzaam zijn intrede te doen. Bij sommige bomen begint het blad al te verkleuren van groen naar rood of geel.
We lunchen onder het afdak bij een kerk. We kunnen het niet nalaten om ook even een kijkje binnenin te nemen en zien prachtige glas-in-loodramen. We hebben tot op heden nog niet meegemaakt dat kerkdeuren gesloten waren, hoe klein het gehucht ook is. En dat geldt ook voor de talrijke kapellen die we gepasseerd zijn en waar we zelf een stempel in onze credencial kunnen zetten.
We zien vandaag voor het eerst een klein meer, waar de zwaluwen laag over het water scheren.
Na zo’n 25 km komen we bij onze gîte, vlak voor de bebouwde kom van Figeac. Gelukkig kunnen we er terecht. Ik heb de afgelopen dagen wel 7 of 8 adressen afgebeld voordat ik “beet” had.
Patrice (een man) runt de gîte en vangt ons hartelijk op. We liggen op een slaapzaal met 6 bedden.
Op de bonnefooi komt de Amerikaanse Erin aangelopen. Ze heeft niet gereserveerd en Patrice geeft aan dat hij vol zit. Hij helpt haar om een ander adres te vinden, maar heel Figeac zit vol. Dan biedt hij haar een stretcher in de eetkamer aan, waarvoor ze heel dankbaar is. Zij is een pelgrim, die graag “spontaan” wil pelgrimeren, oftewel daar stoppen waar het je leuk lijkt of omdat het genoeg geweest is voor die dag. Dat lukt hier in Frankrijk moeilijk, want de Fransen zelf (zo’n 95% van de pelgrims) hebben al tijden vantevoren hun accomodatie geboekt.
Patrice zorgt voor een goede maaltijd, met zowaar een behoorlijk aandeel groente en een lekker toetje. Heerlijk!