Rocamadour

Om 8:00 u nemen we afscheid van hospitalier Dominique en lopen het stadje in voor onze lunchaankopen. Als we weer aanhaken op de route komen we Kristien uit het Noorse Oslo tegen. We lopen de eerste kilometers met elkaar op. Ons gesprek gaat van de Noorse olie tot schaatser Johann Olav Koss en van de elektrische auto’s in Noorwegen tot het feit dat Noorse automobilisten een flinke boete krijgen als ze niet heel erg tijdig stoppen voor een overstekende voetganger op een zebrapad.
Vandaag lopen we 13 kilometer naar Rocamadour, voornamelijk door een prachtige en heerlijk koele kloof. We dalen veel af en volgen de droge bedding van de rivier L’Alzou. We lopen zelfs door een voormalige watermolen, waarvan nu nog slechts resten zichtbaar zijn. De hoge rotswanden om ons heen zijn imposant en laten je hier heel klein voelen. Wat een overweldigende natuur! Als we de kloof uit zijn, lopen we in de volle zon richting Rocamadour, nog steeds met de hoge rotswanden om ons heen.
En zo beginnen we aan de beklimming van de eerste treden naar het centrum van het stadje Rocamadour, waar de grote basiliek Saint Sauveur met een bijbehorend heiligdom en kasteel tegen een hoge rotswand is aangebouwd. Het plaatsje trekt heel veel toeristen. Op Lourdes na is Rocamadour de meest bezochte bedevaartplaats van Frankrijk.
Het is vandaag ontzettend warm (boven 30 graden) en het beklimmen van alle treden met een zware rugzak kost ons veel energie. Gelukkig mogen we boven bij het heiligdom onze rugzak stallen. Het is nog maar net rond het middaguur als wij op een bankje lekker onze lunch gaan gebruiken. De rest van de middag verkennen we het stadje en hoppen van schaduwplek naar schaduwplek. Er zijn zoveel mooie elementen te ontdekken hier! Een kruisweg, de zwarte Madonna, oude Romeinse stadspoorten. Je valt van de ene verwondering in de andere.
In de tweede helft van de middag gaan we bij de christelijke pelgrimsopvang onze “Rocastella” ophalen. Als je kunt aantonen dat je minstens 100 kilometer bent komen lopen naar Rocamadour, krijg je dit attest. Precies dezelfde regel als waarvoor je in Santiago je “Compostela” kunt ontvangen. We hadden graag hier bij de zusters op de top van Rocamadour overnacht, maar toen ik enkele dagen geleden belde kreeg ik weer “complet” te horen. Nu geeft de beste man die ons de Rocastella uitreikt ons aan dat hij nog plaats heeft. Er heeft namelijk een groep geannuleerd. Wij hebben inmiddels een hotelletje gereserveerd voor onze laatste nacht in Frankrijk. Het hotel ligt tegenover het treinstation. Wij reizen met de trein terug naar Nederland, dus hoe ideaal kun je het hebben. Het treinstation (en dus ook het hotel) ligt een kleine 5 kilometer van Rocamadour vandaan. We lopen deze kilometers liever nog vandaag dan morgenochtend, in alle vroegte.