Reims

Woensdag 11 april

Op de begane grond van ons hotelletje bevindt zich een café annex sigaretten-, tijdschriften- en loterijverkooppunt. Daar staat ons tafeltje gedekt voor diner en ontbijt. Boven ons 2 grote schermen met enerzijds een diepgaand RTL-programma en anderzijds de uitslagen van de lotto. Werkmannen  met witte tennissokken beproeven hier hun geluk met krasloten en een glas bier. En op z’n tijd een sigaret buiten. Het valt ons op hoeveel er hier in Frankrijk nog gerookt wordt.

Met een stukje stokbrood met jam en een croissantje op, staan we voor 09:00 u weer bepakt buiten onder een strakblauwe hemel. Al snel lopen we weer tussen de onmetelijk grote akkers, waarop we soms de gewassen zien groeien.

Kilometers ver zien we de 2 grote torens van de kathedraal van Reims al liggen. Het is goed warm, heerlijk. Heeft wel als consequentie dat de rugzak nu op oorlogssterkte is…

Reims komt dichterbij en we lopen via voorstad Bétheny de stad van “l’ange au sourire” binnen. In het centrum van de stad ligt een prachtige gotische kathedraal met 2.303 beelden erin verwerkt.

Eén ervan is de engel met de glimlach, hét symbool dat de in WO I zwaar getroffen inwoners altijd vol goede moed zullen blijven. Van 14:00 u tot 16:00 u zit er in de kathedraal een ontvangstcomité voor pelgrimgangers. We halen er onze stempel voor ons pelgrimsboekje (Credencial del Peregrino).

Ze bieden ons hulp aan bij het vinden van een slaapplaats, maar wij zijn al voorzien. We blijven namelijk 2 nachtjes hier, een extra dagje om de stad eens goed te bekijken en wat rust te pakken. Het lopen gaat bij beiden zo voorspoedig; dat moeten we zo zien te houden! We hebben een slaapplaats op een perfecte locatie, op zo’n 100 m van de kathedraal (via Airbnb). We moeten nog even wachten op de host, dus pikken een terrasje in de heerlijk warme zon. Het lijkt wel zomer!

We eten ‘s avonds een heerlijke pizza gaan naar huis, mogen al onze was in de wasmachine doen en gaan heerlijk slapen.

Donderdag 12 april

De volgende ochtend is de lucht lichtgrijs in plaats van blauw en het duurt tot het einde van de middag vooraleer we de zon nog even zien. Op z’n Frans ontbijten we in de koffiehoek van de bakker. Daarna verkennen we het centrum van Reims door enkele multicaches te doen. Prachtige gebouwen trekken onze aandacht. We aanschouwen allerlei bouwstijlen, zoals Art Deco. ‘Les Halles’ is er een voorbeeld van.

En zo vliegt deze “rustdag” om. We houden aan het eind van de middag nog een siësta en schuiven aan het begin van de avond aan bij de Chinees, waar alleen Chinese gasten aanwezig zijn. Het lijkt wel of we in een documentaire van Ruben Terlou beland zijn…