Lopen langs de Loire

Lopen langs de Loire

Woensdag 16 mei

We hoeven vandaag geen pain au chocolat te kopen, want die krijgen we bij het ontbijt, warm gemaakt! Na het afscheid lopen we het stadje in om onze lunch te scoren. Wow, een grote supermarkt in het centrum! Een leuk stadje om verder te verkennen, maar wij gaan weer een stukje zuidelijker. We passeren diverse houtverwerkingsbedrijven. Mooi om te zien en bovendien ruikt dat hout zo lekker.

We lopen vandaag weer veel verhard, veelal over landweggetjes. Een heerlijk zonnetje maakt ons lopen door dit landschap weer tot een feestje.

We zitten net lekker buiten bij een kerk te lunchen, tot een uitvaartleider (toevallig ex-pelgrim) op ons afstapt en aangeeft dat er over een uur een uitvaart plaats gaat vinden in de kerk. Hmm, niet echt gepast om dan te blijven zitten, dus houden we het bij een korte pauze.

‘s Middags neemt de bewolking weer wat toe. Jammer, want de vergezichten zijn prachtig voorzover ons oog kan reiken. We zitten nog steeds op een hoogte van rond de 900 meter. Tot de laatste 6 kilometer voor Vorey. Dan gaan we dalen, en hoe… We zakken helemaal naar 580 meter waar we het stadje Vorey binnenkomen via een prachtig oranje gekleurd kerkje. Ook van binnen een plaatje!

We logeren in Hotel des Voyageurs, een simpel hotelletje maar met een jonge, sympathieke eigenaar. De verhouding prijs-kwaliteit is prima.

De kilometerstand staat aan het einde van deze dag op 1.212 km!

Donderdag 17 mei
Vandaag staat in het teken van ‘le boucle de la Loire’. Langs Vorey stroomt de brede Loire. We zien er aan het begin van onze wandeltocht maar eventjes iets van, maar dat zou later op de dag goed veranderen. We hebben Vorey goed en wel achter ons gelaten en lopen op ons “blauwe lijntje” op de GPS, totdat het pad haast niet meer toegankelijk wordt vanwege de modder. Er was onderaan de heuvel nog een ander “blauw lijntje” getoond, toch maar terug om dat pad op te pakken. Hiervoor sjouwen we nog flink door een weiland waar het gras kniehoog staat. Dus, binnen het uur zijn de schoenen/sokken weer helemaal nat. Dat is wel frustrerend, als je bij vertrek alles weer lekker droog had gekregen…

De eerste 10 kilometer gaan over veelal verhard pad, met dan weer een beetje stijgen en dan weer een beetje dalen. Makkie. Dan komen we aan bij Lavoûte-sur-Loire en worden we weer getrakteerd op een prachtige Romaanse brug. Niet veel verder krijgen we de keuze: óf de route over de verharde weg óf steil omhoog het bospad op. Wij kiezen voor het laatste. Dat hebben we geweten! Een fikse klim in afstand, én met een hoge moeilijkheidsgraad! Op diverse plekken lagen er takken op het pad, waar we al limbo-dansend of met bruut geweld doorheen moeten zien te komen. Maar wat worden we beloond! We krijgen een geweldig uitzicht op ons netvlies. Mooi tijd voor een onvergetelijke lunchpauze!

Het is hoogbewolkt vandaag, zodat we toch goed ver kunnen kijken. Na de pauze klimmen we nog door, de ene haarspeldbocht na de andere. Wat een adembenemende omgeving!

Na het klimmen volgt… dalen. We lopen naar de finaleplaats van het traject dat we exact 3 weken vanuit Vézelay gestart zijn: Le-Puy-en-Velay. 

Tien maanden + 1 dag nadat Bauke Mollema hier zegevierde in de Tour de France. Voor ons voelt dit ook als een triomf: we hebben Le-Puy-en-Velay bereikt, dé Franse bakermat van het pelgrimeren!

Aangezien dit zo’n bijzondere plaats is om als pelgrim te vertoeven blijven we hier 3 nachten in een appartementje (via Airbnb). Mooi weer in het vooruitzicht, dus dat wordt zeker genieten!

error: Content is protected !!